AENEAS ROTASI

M.Ö. 1. yüzyılda yazılmış, Roma’nın kuruluş hikayesini anlatan Aeneas Efsanesi aslında Avrupa’da okullarda eğitim müfredatında bulunan ve en bilinen hikayeler arasındadır. Bir dönem dünyaya hükmeden güce sahip Roma’nın kuruluşunu Anadolu’ya dayandıran bu hikayede beş ülkenin ortak kültürel mirası ön plana çıkmaktadır.

Aeneas'ın Troia’dan Kaçışı
Aeneas'ın Troia’dan Kaçışı, Pompeo Batoni (1753)
Aeneas Rotası Afiş Görseli

4-7 Mayıs 2017’da Edremit Belediyesi, Antandros Kazı Başkanlığı ve Antandros Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası Aeneas Rotası Projesi Çalıştayı”nda rota üzerinde bulunan belediye başkanlarının ve temsilcilerinin yanı sıra Uluslararası Zeytin/Zeytinyağı Konseyi (IOOC) İcra Direktörü Abdellatif GHEDIRA, Yunanistan ve İtalya Büyükelçilikleri temsil edilmiştir. Çalıştayda, gerek bölgemizin ve ülkemizin, gereksede katılımcı ülkelerin yurtdışı tanıtımında bu efsanenin önemine vurgu yapılmıştır. Aeneas rotasının yeni bir turizm destinasyonu olarak hazırlanması ve rotanın tanıtımının mitosta olduğu gibi, Antandros’ta inşa edilecek antik gemilerle Aeneas’ın yeniden Roma’ya götürülmesi projesi ön plana çıkmıştır. Bu kapsamda Aeneas’ın uğradığı limanlarda yapılacak etkinliklere ilişkin bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Çalıştay gala yemeğinde hazırlanan ve çok büyük beğeni ile karşılanan antik yemek menüsü ile, bu destinasyonun sağlayabileceği farklı turizm olanaklarına da dikkat çekilmeye çalışılmıştır.

Çalıştay kapsamında, Prof. Dr. Gürcan POLAT’ın önerisi ile, Aeneas’ın Troia’dan Antandros’a yürüdüğü yol olarak kabul edilen 23.5 km lik parkur, Balıkesir Valiliği tarafından hazırlanan ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen MİSYA YÜRÜYÜŞ YOLLARI projesinde Aeneas Yolu olarak adlandırılmıştır. Altınoluk Darıdere arasında yer alan bu parkur işaretlenerek çalıştay katılımcıları ile birlikte açılışı yapılmıştır. Yürüyüş parkuru oluşturulmasındaki amaç, bölgedeki turizm acentalarının gelen turistleri bu yolda antik dönem giysileriyle yürüterek, antik dönem yemeklerinden oluşan menüleri ikram edecekleri, antik dönem havasını yaşatabilecekleri bir ortam yaratmaktır.

Bu çalıştayın bir diğer önemli çıktısı da Roma’da Aeneas Rotası Derneği’nin alınan ortak karar ile kurulmuş olmasıdır. Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, İtalya ve Tunus ülkelerinde birçok liman kentini içeren, Akdeniz’de ilk Deniz Kültür Rotası olan Aeneas Rotası Avrupa Kültür Rotaları Enstitüsü nezdinde aday rota olarak kabul edilmiştir. Bu rotanın Akdeniz’de dostluk, barış aynı zamanda turizm ve arkeolojiye büyük katkısı olacağına inanıyoruz.

2011-2012 yıllarında Antandros Derneği ile Pro Loco Castro tarafından, Altınoluk Belediyesi, Castro Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Lecce Salento Üniversitesinin katılımıyla gerçekleştirilen Anadolu-Avrupa Tarihsel ve Mitolojik Birlikteliği: Castro & Antandros projesi ile başlayan uluslararası tanıtım faaliyetleri, Aeneas Rotası Çalıştayı ile bir üst aşamaya taşınmıştır. Antandros Derneği olarak amacımız bütün bu beş ülke temsilcilerinden oluşan bir konsorsiyum ile Aeneas Rotası’nı hem ilk deniz kültür rotası olarak tescil edilmesini sağlamak hem de bu rotayı bir turizm destinasyonu olarak tanıtmaktır.

Aeneas Rotası Çalıştaya Katkı Destekleyenler
tr_TRTR