Sualtı Araştırması

2003 yılı kazı sezonunda ODTÜ Su Altı Topluluğu’na bağlı dokuz kişilik bir ekip ile Antandros Antik Kenti’nin kıyısı boyunca, 0-18 metre derinliklerinde 9 gün süren bir su altı taraması gerçekleştirilmiştir.

Antik kaynaklardan önemli bir tersane merkezi olduğu anlaşılan Antandros’un, birinin ismi Aspaneus olan en az iki limanın olduğu bilgisi edinilmektedir. Bu bilgi çerçevesinde 2003 yılı kazı sezonunda ODTÜ Su Altı Topluluğu’na bağlı dokuz kişilik bir ekip ile 9 gün süren bir su altı taraması gerçekleştirilmiştir.

Sualtı Araştırması
Antandros Antik Kenti Kıyısı Sualtı Araştırması
Antandros Antik Kenti Kıyısı Sualtı Araştırması

Çalışma, Antandros Antik Kenti’nin kıyısı boyunca, 0-18 metre derinliklerinde yapılmıştır. Genellikle kumlu bir yapıya sahip olan deniz dibinde, Avcılar Köyü yol ayrımı hizasında bazı taş öbeklerine rastlanmıştır. Bir insanın rahatlıkla taşıyabileceği büyüklükteki bu taşların, 19. Yüzyıl’da bu yöreye İda Dağları’ndan indirilen keresteleri ve meyveleri yüklemek için buraya yanaşan teknelerin safraları olduğu anlaşılmıştır.

Araştırmalarda, Antandros yerleşmesi kıyısında bulunan, halk arasında Tekçam Mevkii olarak bilinen burnun önünde, erişte olarak tabir edilen yosunların yoğunluğu dikkat çekmiş ve çalışmalar bu alanda yoğunlaştırılmıştır. Bu incelemeler sonrasında kıyıdan başlayarak yaklaşık 35 metre batıya kavis yaparak ilerleyen, yaklaşık 10 metre kalınlığında bir taş yığını tespit edilmiştir.

Antandros yerleşmesini batıdan sınırladığı düşünülen Karakazan Deresi’nin bu bölgeye dökülmesinden dolayı büyük oranda kum altında kalmış olan bu taş yığını arasında düzenli bir sıra izleyen büyük boyutlu taşların bulunması, bu oluşumun bir mendirek olabileceğini düşündürmüştür. Gelecek yıllarda taş yığının karaya girdiği alanda yapılacak bir kara sondajı ile bu düşüncenin doğruluğunun denetlenmesi planlanmaktadır.

tr_TRTR